Aikido is een Japanse vechtkunst. Het is meer een vechtkunst dan een vechtsport, aangezien het doel is om bewegingen te bestuderen, zonder dat er competitie of echte gevechten bij komen kijken. Bij de meeste vechtsporten is degene waar je mee werkt een tegenstander, maar bij aikido is het altijd een partner. Door het bestuderen van gevechtsbewegingen - zowel met als zonder wapens, en soms met verschillende wapens voor beide partners of zelfs een gewapende en een ongewapende partner - leert de aikidoka veel over hoe mensen in elkaar zitten, niet alleen fysiek, maar ook geestelijk.

Op de middelbare school heb ik judo gedaan, en daar de 3e kyu (groene band) in bereikt, maar in mijn examenjaar ben ik wegens tijdgebrek gestopt. Jaren later heeft een vriendin me meegesleept naar een proefles aikido, die we allebei erg leuk vonden. Ik leer erg veel van de lessen, niet alleen over aikido zelf, maar ook over beweging en houding, mentale rust, waarnemen van mijn omgeving en het leven in het algemeen.

In juli 2011 heb ik de 1e kyu (equivalent aan bruine band) gehaald. Ik hoop dat er uiteindelijk een dan-graad zal volgen...