Backups

Uit Stack Wiki
Versie door Johans (Overleg | bijdragen) op 2 apr 2014 om 14:08

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Alle data in gebruikers homedirectories en webdirectories wordt (tenminset) dagelijks gebackupped en kan te allen tijde door de Unix Commissie worden hieruit worden hersteld.

Snapshots

Homedirectories, webdirectories en de meeste andere data is opgeslagen op een Netapp fileserver ("sabretooth"). Deze fileserver maakt periodiek snapshots van de data, en een aantal van deze snapshots worden naast de actuele data opgeslagen. In elke directory kunnen deze snapshots worden benaderd via de verborgen directory .snapshot. Dit maakt het mogelijk om je eigen data te herstellen zonder tussenkomst van het systeembeheer; je kunt simpelweg de bestanden uit de snapshots terugkopieren naar hun normale locatie (maar zie beneden). De volgende snapshots zijn beschikbaar in de .snapshot directories: hourly.x en sv_daily.x. Hoe lager het getal x, hoe recenter de snapshot. Merk op dat "hourly" snapshots niet echt elk uur worden gemaakt, maar in totaal zes keer per dag. Indien je data ouder dan de beschikbare snapshots (ongeveer een week), maar minder oud dan 30 dagen, dan kun je de Unix Commissie vragen dit van de backupserver te herstellen (deze snapshots staan niet op de fileserver zelf).

Waarschuwing: om technische redenen kunnen onze systemen niet altijd onderscheid maken tussen verschillende versies van bestanden (bijvoorbeeld de actuele versie en die uit een snapshot). Dit is omdat informatie over de bestanden wordt gecached. Een voorbeeld: zelfs al zijn .snapshot/sv_daily.0 en .snapshot/sv_daily.1 verschillend, dan zal het besturingssysteem de bestanden als gelijk laten zien omdat het al een versie gecached heeft met dezelfde identificatie binnen het bestandssysteem. Daarom kun je, als je op een bepaald systeem gewerkt hebt met een bestand en een fout gemaakt hebt waardoor je de versie uit een snapshot wilt herstellen, het beste de herstelprocedure uitvoeren vanaf een andere server (zou je dus gewerkt hebben op toad, dan kun je inloggen op snail en het bestand daar herstellen omdat snail nog geen gecachete versie zal hebben). Natuurlijk kun je ook de Unix Commissie vragen om bestanden voor je te herstellen.

Naast homedirectories en webdirectories zijn er ook andere directories met data van de fileserver gemount op de loginsystemen. Deze hebben ook allemaal snapshots. Voorbeelden zijn /ftp, /slurp en /scratch. Een vuistregel is dat snapshots beschikbaar zijn voor alle data die tegelijk beschikbaar is op meerdere login servers.

Enkele systemen die beheerd worden door leden van Stack gebruiken ook onze fileserver en bieden eveneens snapshots. Zo zijn er snapshots voor de homedirectories van dragon en mud.

Database backups

Databases (MySQL, PostgreSQL, MSSQL) worden dagelijks gebackupped. Momenteel worden de backups 90 dagen opgeslagen, maar dit kan mogelijk worden verlaagd naar 30 dagen in de toekomst. Herstellen van data uit de backups geschiedt door de Unix Commissie. Restores op databaseniveau zijn standaard; voor MySQL kunnen soms ook restores van individuele tabellen plaatsvinden. Dit kan echter resulteren in inconsistenties in de database structuur, en wordt daarom niet aanbevolen.

Andere backups

Subversion repositories worden dagelijks gebackupped. Ook zijn er hourly.x snapshots beschikbaar.

Lokale bestandssystemen zoals /tmp, /usr etc. worden nooit gesnapshot. Backups zijn soms wel en niet beschikbaar. Data van gebruikers wordt echter niet in deze plaatsen opgeslagen dus dit is ook niet nodig. Merk op dat /tmp nooit wordt gebackupped.