Technische FAQ

Uit Stack Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is de StackWiki Technische Frequently Asked Questions (FAQ) pagina. Deze pagina is bedoeld om korte antwoorden te geven voor veelgestelde vragen over technische zaken (zoals Unix accounts en diensten). Vaak is meer gedetailleerde informatie beschikbaar binnen de Stackwiki. In dat geval wordt er ook een link naar die pagina's gegeven.

Deze pagina kan door alle Stack leden worden bijgewerkt. De eindredactie van deze pagina is in handen van de Stack Helpdesk.

Stack Accounts

Diskgebruik en quota

Hoeveel diskruimte heb ik in gebruik en beschikbaar?

 • Leden-accounts: Diskquota zijn gezet op homedirectories (/home/gebruikersnaam ofwel ~) en webdirectories (/www/gebruikersnaam) ofwel ~/.html). Er wordt een gecombineerd diskquotum gebruikt hiervoor, met een standaardwaarde van 1.5 GB.
 • Verenigingsaccounts: Er zijn aparte quota op de homedirectories (/home/gebruikersnaam ofwel ~) en webdirectories (/www/gebruikersnaam ofwel ~/.html). De huidige standaardwaarden zijn 10 GB op de homedirectories en 15 GB op de webdirectories.

Merk op dat dit slechts de standaardwaarden zijn. Lagere quota komen niet voor, maar het is zeker mogelijk om hogere quota te hebben indien meer ruimte nodig is (zie onder).

Gegevens buiten de home- en webdirectories tellen niet mee voor de genoemde quota. Zo zijn mailboxen in /var/mail, SQL databases, Subversion repositorires, anonymous FTP ruimte, /slurp en /scratch etc. allemaal zonder automatische opslaglimieten.

Wat is het verschil tussen soft quota en hard quota? Wat gebeurt er als ik zo'n waarde bereik?

Als we zeggen dat je beschikt over een bepaald quotum, dan bedoelen we over het algemeen je soft quotum: de hoeveelheid opslagruimte die je vrijelijk kunt gebruiken. Als je deze limiet bereikt, dan kun je nog steeds data wegschrijven omdat er een beetje extra ruimte beschikbaar is. Dit is meestal in de orde van 10% van het quota. Het hard quotum is de absolute limiet: als je deze waarde bereikt, kun je niets meer schrijven. Deze extra ruimte tussen soft en hard quotum moet je echter niet beschouwen als gegarandeerde ruimte.

Hoe vraag ik mijn opslaggebruik en quota op?

Als je bent ingelogd op de Stack login servers of verenigingenwebservers, dan kun je het commando
showquota -v 
geven. Dit commando zal als uitvoer geven hoeveel je gebruikt en wat de quota limieten zijn.

Kan ik een groter quotum krijgen? Zoja, hoe dan?

Over het algemeen is het mogelijk om meer diskruimte te krijgen. Om dit aan te vragen, moet je even een mailtje sturen naar de Unix Commissie met een reden waarom je dit nodig hebt en hoeveel je er graag bij wilt hebben. Wees redelijk in je aanvraag: als je bijvoorbeeld een foto-album voor je stage wilt dat enkele gigabytes in beslag neemt, vraag dan niet 50 GB aan.

Merk op dat een groter quotum niet betekent dat je opslagruimte kunt verspillen. Je Stack opslagruimte is niet bedoeld om je thuiscomputer mee te backuppen of een aantal ISO images in op te staan. Stack kan dergelijke ruimte niet aanbieden in je home- of webdirectory. Stack gebruikt namelijk een high-end enterprise-niveau opslagsysteem - betrouwbaar, snel maar ook duur en hetzelfde geldt voor de backup van de data.

Stack biedt een extra (beta) dienst voor het backuppen van je thuiscomputer. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de Unix Commissie.

Waarom gebruikt Stack quota, als die toch makkelijk uitgebreid kunnen worden indien nodig?

Zelfs met de beste bedoelingen van gebruikers, wil het wel eens voorkomen dat een toepassing op hol staat en de opslag gaat vullen met grote files (bijvoorbeeld logfiles of coredumps). Zonder per-gebruiker beperkingen zou een enkele user de hele opslag kunnen vullen, waardoor ook veel andere gebruikers een probleem zouden ondervinden omdat de disk vol is. Quota beperken dit dus.

Een tweede reden is dat ruimte minder snel verkwist wordt wanneer de beschikbare ruimte beperkte is. Meer ruimte kan gemakkelijk worden toegewezen, maar door dit op aanvraag te doen, neemt de gebruiker verantwoordelijkheid door bij de aanvraag aan te geven dat de extra ruimte voor een bepaald doel is.

Het Stack Netwerk

Externe verbindingen

Hoe is Stack verbonden met de buitenwereld (het internet)?

Het Stack netwerk is onderdeel van het netwerk van de TUE. Stack is verbonden met de rest van het universiteitsnetwerk (in gebouw De Hal) met twee gigabit koper (1000baseT) verbindingen. De tweede gigabit verbinding is inactief in normale omstandigheden en is een standby-verbinding indien er iets mis is met de primaire verbinding. Deze gigabit verbindingen zijn met verschillende switches aan zowel de Stack als de TUE kant. De TUE switches zijn weer verbonden met de TUE backbone met elk 10Gbit ethernet.

Stack heeft momenteel twee machines buiten De Hal. Ten eerste is er onze SGI Origin 2000 rekenserver copenhagen in het Laplace Gebouw, verbonden met 100Mbit. De tweede, belangrijkere machine is gehuisvest buiten de universiteit, en wel bij Dispuut Interlink in een serverruimte van Fontys Hogescholen Eindhoven. Deze server, weber, draait de status.stack.nl website met informatie over onderhoud en storingen aan de Stack infrastructuur.

Kan ik Stack systemen pingen vanaf het internet?

De firewall van de universiteit blokkeert ICMP echo requests, ofwel "pings" van buiten de universiteit. Daarom is het niet mogelijk om Stack systemen van buiten het TUE netwerk te pingen. Echter, als je met een ICMP echo request wilt kijken of het Stack netwerk beschikbaar is, dan kun je het systeem stack-gw.stack.nl wel pingen. Dit systeem is ook van buiten de TUE toegankelijk met pings. Andere hosts en IP adressen gaan niet werken.

Wireless networking

Is er draadloos netwerk beschikbaar bij Stack?

Jazeker. Draadloos "WiFi" 802.11 netwerk is beschikbaar bij Stack en in de directe omgeving daarvan (Stekkercafe en net buiten het gebouw). Draadloos netwerk is zowel beschikbaar van de TUE (SSIDs zijn TUE, TUE-WPA2, Eduroam en guest) en Stack (SSIDs IE2 en STACK). Er is ondersteuning van 802.11b/g (up to 54Mbits). Bij Stack raden we het gebruik van Stack's eigen draadloos netwerk aan boven dat van de TUE.

Hoe kan ik verbinding maken met het Stack draadloos netwerk?

 • IE2: Dit is de huidige generatie van het draadloze netwerk bij Stack. Momenteel wordt gewerkt aan een vervanging (het STACK netwerk). Toegang is gebaseerd op MAC-adres registratie en WEP-PSK security. Neem contact op met de Unix Commissie om je laptop te registreren voor dit netwerk indien je hiervan gebruik wil maken.

Hoe kan ik verbinding maken met het TUE draadloos netwerk?

 • TUE: Dit is het netwerk voor studenten en medewerkers van de TUE. Dit netwerk is alleen voor compatibility met oudere clients; het wordt aanbevolen het nieuwe TUE-WPA2 netwerk te gebruiken wat een betere beveiliging biedt. Beveiliging op het TUE netwerk is via dynamische WEP keys uitgedeeld via PEAP. Een handleiding voor TUE en TUE-WPA2 kun je vinden op de website van het NSC.
 • TUE-WPA2: Dit netwerk is vergelijkbaar met het TUE netwerk, maar biedt een betere beveiliging door gebruik van WPA2. Meer documentatie voor gebruik onder Windows kun je vinden op de website van het NSC. Een voorbeeld configuratie voor wpa_supplicant op Unix/Linux systemen:
network={
 ssid="tue-wpa2"
 key_mgmt=WPA-EAP
 eap=PEAP
 identity="s123456"
 password="geheim"
}
 • Eduroam: Het doel van het Eduroam netwerk is om studenten (en soms medewerkers) van andere universiteiten en hogescholen op de TUE gebruik te laten maken van een draadloze internetvoorziening. De configuratie van eduroam hangt af van de instelling waar je bij hoort; meer informatie is te vinden op de Nederlandse site van Eduroam en de website van je eigen instelling. Verbinden met dit netwerk geeft je internettoegang, maar geen speciale toegang tot het intranet van de TUE.
 • guest: Het guest netwerk is om geregistreerde gasten van de universiteit toegang te verlenen tot het internet. Net als Eduroam biedt het geen toegang tot het intranet van de TUE. Let op: hoewel het guest netwerk open lijkt voor iedereen, is dit alleen om bij een aanmeldpagina te komen. Gebruik van het internet kan dan alleen als er een registratie voor je is gemaakt, bijvoorbeeld bij de ICT afdeling van een faculteit.

Op de Stack Helpdesk pagina's zijn nog wat meer links te vinden over het gebruik van de verschillende TUE netwerken onder Linux en op Apple Mac systemen.