Stack VPN Service

Uit Stack Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Stack VPN dienst

Stack biedt een VPN (virtual private network) dienst. Dit maakt het mogelijk om bepaalde Stack diensten te gebruiken buiten het TUE netwerk die doorgaans niet bereikbaar zijn via het internet. Hierbij gaat het vooral om de Stack Fileservice. Momenteel is de Stack VPN dienst alleen te gebruiken door verenigingen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de TUE VPN dienst, biedt de Stack VPN dienst geen toegang tot het internet of het TUE netwerk via Stack. De Stack VPN verbinding verschaft alleen toegang tot het Stack netwerk. Wie beschikt over een TUE account, kan ook een TUE VPN verbinding gebruiken; het is niet nodig om de TUE VPN en Stack VPN tegelijk te gebruiken.

Verenigingen die gebruik willen maken van de VPN dienst, kunnen contact opnemen met het het systeembeheer (Unix Commissie).

De VPN dienst maakt gebruik van de OpenVPN Community Software. Dit is open-source VPN software beschikbaar voor een groot aantal besturingssystemen, en gebruikt een protocol dat geen problemen oplevert met firewalls, routers etc. Alle communicatie wordt versleuteld voor extra veiligheid.

Installatieprocedure

Deze procedure gaat uit van een Windows XP/Vista/7 installatie.

  1. Download de Windows Installer van openvpn.net .
  2. Installeer de software. Installeer de ISATAP adapter indien hierom gevraagd wordt.
  3. Download de bestanden cacert1.crt (gebruik Oplaan Als/Save As) en client.ovpn en plaats deze in C:\Program Files\OpenVPN\config (in Windows Vista/7: doe dit met Administrator rechten)
  4. Installeer de bestanden client.crt en client.key (verkregen van de Unix Commissie) en plaats deze ook in C:\Program Files\OpenVPN\config.

VPN verbinding

De verbinding kan als volgt worden geopend:

  1. Ga naar het Start menu en start OpenVPN GUI.
  2. Een icoontje van twee computers met rood scherm verschijnt in de statusbalk. Klik hierop met de rechter muisknop en kies Connect.
  3. De verbinding moet nu worden opgezet.
  4. Een dialoogvenster verschijnt voor het ingeven van username en password. Vul hier de loginnaam en het wachtwoord van het Stack account in.
  5. De verbinding is nu gemaakt; het interne Stack netwerk is nu toegankelijk vanaf je computer.

Om de verbinding te sluiten: klik met de rechtermuisknop het OpenVPN icoontje (twee computers met groen scherm) en kies Disconnect.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met de helpdesk.