Mailinglijsten

Uit Stack Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Stack draait een eigen mailinglijstdienst lists.stack.nl. Deze dienst maakt gebruik van de Mailman beheerssoftware. Alle Stackleden en verenigingen met een account kunnen via deze dienst eigen mailinglijsten aanbieden. Het hoofdadres voor een mailinglijst wordt een @lists.stack.nl adres.

Om een mailinglijst aan te vragen, kun je contact opnemen met het Stack systeembeheer. Hier kun je ook terecht met problemen en vragen over de lijsten.

Openbare lijsten

Een overzicht van alle openbare mailinglijsten die via de Stackserver worden aangeboden is te vinden op de site http://lists.stack.nl/mailman/listinfo/. Sommige lijsten bieden ook een online archief aan: deze archieven zijn via dezelfde pagina te benaderen. Daarnaast zijn er archieven die alleen toegankelijk zijn voor abonnees en niet-openbare lijsten die niet getoond worden in het standaard overzicht.

De beheerder van een lijst kan veel instellingen zelf configureren, onder andere of het archief en de lijstinformatie publiekelijk zijn, of slechts beschikbaar voor 'insiders'.

Beheer

Gebruikers die reeds een eigen mailinglijst beheren bij Stack kunnen de administratie-interface gebruiken via http://lists.stack.nl/mailman/admin/ (wachtwoord vereist), om de instellingen van een lijst aan te passen en om inkomende email te beoordelen (doorlaten of weggooien). Via de instellingen kan ook geregeld worden welke berichten al dan niet automatisch doorgestuurd moeten worden naar de abonees van een lijst. Een goede handleiding voor lijstbeheerders is de Mailman List Administration Manual (Engels).

Alternatieven

Merk op dat een mailinglijst niet altijd de juiste oplossing is voor elk probleem. Soms is een eenvoudig @stack.nl email-alias dat mail doorstuurt naar een select groepje personen nuttiger dan een volledig configureerbare mailinglijst waarop mensen zich zelf kunnen inschrijven en afmelden. Denk na over wat je met een lijst wilt beheren, voordat je er een aanvraagt. Als je meer wilt weten over de verschillende opties, neem dan even contact op met de Unix Commissie.