Jabber

Uit Stack Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Stack draait een Jabber (XMPP) berichtendienst die voor alle Stackleden toegankelijk is.

Jabber

Jabber is een internetprotocol dat gebruikt wordt voor online chats (privé- of groepsgesprekken), vergelijkbaar met Microsoft Live Messanger (MSN) of IRC. Jabber (of eigenlijk XMPP) is een open standaard en een Jabberserver kan eenvoudig contact leggen met andere servers om berichten tussen gebruikers uit te wisselen. Al wat je nodig hebt om met een gebruiker van een andere server te kletsen is zijn Jabber ID (JID). Voor Stackleden is het JID hetzelfde als het Stack emailadres: gebruiker@stack.nl.

Stack server

De Jabberserver van Stack is bereikbaar als stack.nl. Gebruikers hoeven geen nieuw account aan te maken om gebruik te kunnen maken van deze dienst: men kan direct inloggen met de standaard gebruikersnaam en wachtwoord van Stack (LDAP authenticatie). Alle verbindingen dienen gebruik te maken via TLS encryptie (bij voorkeur via STARTTLS). De meeste clients zullen automatisch detecteren dat encryptie vereist is op de Stackserver en daar gebruik van maken.

Client Configuration

Pidgin

Pidgin is een populaire grafische client op Unix systemen (ook geïnstalleerd op de Stack loginmachines). Hieronder staat een voorbeeldconfiguratie voor Pidgin. Gebruik je eigen naam en wachtwoord om in te kunnen loggen.

Bestand:Jabber-Pidgin.png

In oude versies van Pidgin kan het nodig zijn om TLS expliciet aan te zetten (via Advanced Settings), maar bij alle moderne versies, zal dat automatisch gedetecteerd worden.

Bitlbee

Het is ook mogelijk om de Bitlbee server te gebruiken om in te loggen. Daarmee kun je je favoriete IRC client te gebruiken om via Jabber te chatten.

account add jabber username@stack.nl password
account set username@stack.nl/tls true
account set username@stack.nl/server jabber.stack.nl
account on username@stack.nl

Kopete

Oude versies van Kopete ondersteunen STARTTLS niet en kunnen ook niet de juiste Jabber vinden via DNS. Hierbij is het noodzakelijk wat extra instellingen op te geven. Gebruik in dit geval als server jabber.stack.nl en poort 5223 voor een beveiligde verbinding (SSL).


Sjabloon:Communicatie