IRC

Uit Stack Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

IRC servers

Stack draait een eigen IRC server (ircd-ratbox 2.2) op irc.stack.nl. The server is verbonden met de Interlink IRC server. Samen vormen deze servers het Stack-Interlink netwerk.

IRC clients

Er zijn veel programma's (clients) waarmee je verbinding kunt maken met de IRC servers. Populair zijn irssi and xchat. Deze programma's staan ook geïnstalleerd op de login servers van Stack. Hier vind je meer informatie over de configuratie van 'irssi'. Meer algemene informatie over IRC is te vinden op www.irchelp.org (Engels).

IRC services

Stack biedt bovendien IRC services faciliteiten. Hiermee is het o.a. mogelijk om IRC kanalen te registreren. Dit maakt het beheer van kanalen eenvoudiger en geeft IRC beheerders meer controle over wat er met een kanaal gebruikt. Stack gebruikt hiervoor momenteel de ratbox services.

De belangrijkste services zijn UserServ (voor de registratie van gebruikersnamen) en ChanServ (voor registratie van kanalen). Zie /msg chanserv help voor uitgebreide instructies over het gebruik van deze dienst (in je IRC client).

Enkele standaard IRC service commando's zijn:

  • /msg userserv login username password
  • /msg chanserv invite #channel
  • /msg chanserv op #channel

Gebruikers en kanalen kunnen vastgelegd worden met het register commando van de betreffende service. Voor gebruikersnamen is dat:

  • /msg userserv register username password emailaddress

Een wachtwoord kun je zelf vrij kiezen. Denk er aan dit goed te onthouden (of op te slaan).

Om een IRC kanaal te registreren moet je kanaalbeheerder zijn (chanop, @) en aangemeld zijn bij de userserv. Je kunt dan het commando /msg chanserv register #channel geven om het kanaal te registreren. Hierna kun je gebruikers rechten geven op dit kanaal, met /msg chanserv adduser #channel username level. Hierbij is level 1 voor voice (spreekrecht), 50 for op (beheerder) of 190 om iemand vrijwel volledige controle te geven. Zie /msg chanserv help moduser voor de volledige details. Automatische voice en op rechten voor een kanaal kunnen ingesteld worden met /msg chanserv modauto #channel username op (voice). Een gebruiker kan later weer verwijderd worden met /msg chanserv deluser #channel username. Als alle gebruikers verwijderd zijn (jezelf als laatste) vervalt de registratie van een kanaal.

Sjabloon:Communicatie