Email

Uit Stack Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Stack biedt verschillende manieren om de Stack mailboxen te benaderen. Mail kan worden beheerd vanuit het Stack Unix account, met de Stack Webmail, of met een extern programma als Outlook, Evolution of Thunderbird.

Webmail

Het is mogelijk om elke Stack mailbox te benaderen via het web met de Stack Webmail dienst op https://webmail.stack.nl/ . Het is voldoende om webmail.stack.nl in je browser's adresbalk in te voeren omdat je automatisch doorgeleid naar een beveiligde (HTTPS) verbinding.

Stack gebruikt Horde/IMP webmail software. Horde/IMP is een uitgebreide verzameling toepassing met geavanceerde webmail, taakbeheer, agenda's etc.

Mailclient software, met POP3 of IMAP

De Stack email kan ook worden gelezen met een mailprogramma. Enkele populaire programma's zijn Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird en Evolution, maar er zijn nog veel anderen. Al deze programma's gebruiken standaardprotocollen om de mail op de Stack servers te benaderen: POP3 en IMAP.

  • POP3 wordt gebruikt om emails te downloaden van de server om op je lokale computer op te slaan, en dan te verwijderen van de server (inbox);
  • IMAP wordt gebruikt om emails te benaderen die op de server opgeslagen blijven. Enkele voordelen van IMAP zijn het gebruik van meerdere folders (mappen), en de mogelijkheid de mail met meerdere gebruikers/computers te benaderen, omdat alles op de server blijft.

Encryptie

Zowel POP3 als IMAP zijn zgn. "plain text" protocollen. Dit betekent dat de verbinding met de server niet versleuteld is. Om te voorkomen dat gevoelige informatie, zoals je wachtwoord, over onvertrouwde netwerken gestuurd wordt, kun je bij POP3 en IMAP gebruik maken van SSL/TLS encryptie-functionaliteit. Twee implementaties zijn beschikbaar: TLS-modus (STARTTLS) op de normale POP3/IMAP poorten, en speciale SSL poorten (POP3S/IMAPS). Merk op dat alle SSL certificaten van Stack getekend zijn door CAcert. Het is misschien nodig dat je de CAcert Root Certificate installeert om waarschuwingen over de certificaten te voorkomen.

Instellingen

Hieronder staan de instellingen voor POP3/IMAP voor leden, verenigingen, en gebruikers van "virtuele" mailboxen (d.w.z., extra mailboxen van verenigingen). In alle gevallen is de de gebruiken POP3/IMAP server popserver.stack.nl. Leden en verenigingen gebruiken hun normale Unix login-naam en wachtwoord. Gebruikers van virtuele mailboxen loggen in met hun emailadres in plaats van een korte login-naam.

  • POP3 (plain text en TLS): Server popserver.stack.nl, poort 110 (standaard)
  • IMAP (plain text en TLS): Server popserver.stack.nl, poort 143 (standaard)
  • IMAP (SSL): Server popserver.stack.nl, poort '993

Lokale software op de Stack loginservers

Mailclient software is natuurlijk ook geinstalleerd op de Stack loginservers. Hieronder valt de grafische (X-Windows) Mozilla Thunderbird (draai 'thunderbird'), en de populaire text-mode clients "mutt" en "alpine". Natuurlijk kunnen deze clients niet alleen voor de Stack mailboxen worden gebruikt, maar met POP3 en IMAP ook voor andere servers.

Mail verzenden (uitgaande mail)

Bij het instellen van je emailclient om te verbinden met de popserver zul je worden gevraagd om een 'uitgaande (SMTP) mailserver'. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de uitgaande (verzend-)server geheel ongerelateerd aan de POP3/IMAP server. Welke uitgaande server gebruikt wordt, hangt af van het netwerk (ISP) dat je gebruikt om met het internet te verbinden. Het is echter altijd mogelijk om de Stack SMTP submission server te gebruiken. Voor verdere uitleg en instellingen, zie email verzenden.

Meer informatie

Voor meer informatie over het instellen van je mailsoftware, of vragen over de maildiensten van Stack, kun je contact opnemen met de Stack helpdesk.