Nomic


Hoe werkt Nomic

Wie het eerst honderd punten heeft wint. Simpel. Hoe krijg je punten? Elke speler gooit in zijn beurt een dobbelsteen en krijgt zoveel punten als het aantal ogen van de worp. Klinkt saai he?

Dat zou het ook zijn als dat de hele beurt was. Maar je moet ook aan het begin van je beurt een nieuwe regel voorstellen. Of een regelwijziging. Of je stelt voor een regel te schrappen. Kan allemaal. Als de andere spelers je voorstel goedkeuren krijg je daar ook punten voor. Als je voorstel wordt afgekeurd, verlies je punten.

Natuurlijk draait het bij Nomic niet om die paar punten. Het gaat er juist om dat de regels steeds veranderen. Die dobbelsteen die je moet gooien kan uiteindelijk iets heel anders worden. Je hoeft alleen maar voor elkaar te krijgen dat de andere spelers jouw nieuwe regel goedkeuren, en daarna gaat het spel verder met jouw nieuwe regel erbij.

Zelf spelen

Om het spel te spelen heb je pen en papier nodig (want elke regel moet opgeschreven worden), en een initial ruleset. Het spel is ook heel geschikt om per email te spelen, dan heb je niet eens pen en papier nodig. Er is geen maximum aantal spelers; met twee spelers is het goed te spelen, maar niet zo leuk als met een grotere groep.

Schrijf voor een spel dat niet via email gaat elke regel op een losse kaart. Leg die kaarten uitgespreid op tafel. Komt er een nieuwe regel bij, schijf je een nieuwe kaart. Wordt een regel geschrapt, haal je de kaart weer weg.

Amendementen of wijzigingen kun je ook als regels beschouwen, alleen leg je nu de nieuwe kaart over de regel die gewijzigd wordt heen. Als je dan een wijziging schrapt, komt vanzelf de oude versie weer tevoorschijn zoals het hoort.

In principe hoef je niet meer te weten. De rest staat in de initial ruleset. Natuurlijk is het slim om je goed voor te bereiden en een paar internet nomic-games te bestuderen!

Sinds 16 november 1999 loopt er ook een nomic e-mail game bij unplugged.